16 Ekim
AYSU; CEYHAN’IN GELİŞMESİ İÇİN EDOMER OLARAK BİZ HAZIRIZ

AYSU; CEYHAN’IN GELİŞMESİ İÇİN EDOMER OLARAK BİZ HAZIRIZ

AYSU; CEYHAN’IN GELİŞMESİ İÇİN EDOMER OLARAK BİZ HAZIRIZ
Yaklaşık 6 yıl önce Gayrimenkul ve Proje Danışmanlığı alanında iş hayatına atılan Karı Koca Ceyhan’da vatandaşlar tarafından büyük taktir topluyor.Ceyhanlılar tarafından sevilen EDOMER Gayrimenkul ve Proje Danışmanlığı sahipleri Nilay ve Ahmet Aysu çifti işlerindeki başarının sırlarını gazetemize anlatırken Ceyhan’daki konut sorunlarını masaya yatırdılar.

Flashhaber -Kendinizi tanıtırmısınız ?.
Ahmet Aysu-Evli ve bir çocuk babasıyım. 1979 Ceyhan doğumluyum .2006-2011 yıllarında Vestel Zorlu Grup’a bağlı Birim Bilgi Teknolojileri firmasında Eğitim Destek uzmanı ve sonrasında Yazılım uzmanı olarak görev yaptım.Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum.Şu an Yönetim ve Organizasyon alanında Yüksek Lisansa devam etmekteyim.Ceyhan’da beş yıldır Gayrimenkul ve Proje Danışmanlığı alanında çalışmalar yapıp bu sektörde kurumsallığı oluşturmaya çalışmaktayız.
Flashhaber -Ceyhan’da ev fiyatlarının yüksek olmasının nedenleri nelerdir.
Ahmet Aysu Ceyhan’da özellikle bazı bölgelerde daire fiyatları aşırı yüksek ve yükselmeye devam etmektedir.Özellikle Burhaniye ,Namık Kemal ve Cumhuriyet mahallelerini yoğun rağbet olması ve bu bölgelerde arsa sayısının da azalması inşaat alanlarını kısıtlamaktadır.Ayrıca kat yüksekliği az olmasından dolayı fiyatların aşırı yükselmesine ve satılan dairelere yansımasına neden olmaktadır.Belediye tarafından yeni oluşturulan imar planında , diğer mahallelerinde özel proje alanına alınarak cazip hale getirilmiş olup bu alanlardaki kadastro bazında ki bir an önce düzenlemelerin yapılması daire fiyatlarını dengeye gelmesini sağlayacaktır.
Flashhaber -Kentsel Dönüşümün Ceyhan’ a getireceği faydalar nelerdir.
Ahmet Aysu Nehir kenarında oluşturulacak kentsel dönüşüm ile Ceyhan’ımıza çok güzel bir görüntü kazandıracak ve Sosyal yaşam alanlarının oluşmasına zemin hazırlayacaktır.Bu alanda oluşturulacak kentsel dönüşüm sayesinde yeni konutsal yapılaşmalar oluşacaktır.Ceyhan sonunda Nehir ile kavuşacak ve Nehir üzerinde oluşacak park alanları ,piknik ,mesire alanları ve uygun işletmeler ile Ceyhan halkının stresinin atacağı ,çocuk ve arkadaşları ile zaman geçirebileceği bir ortam oluşacaktır.Ayrıca bu alanın kentsel dönüşüm açısından yapılaşması sayesinde Atatürk caddesi ve Kızılay Caddesinde ki Esnaflarımıza da katkısı olacaktır.
Flashhaber Ceyhan deprem bölgesi üzerinde en fazla kaç katlı binalar olması ve ne şekilde yapılması gerekiyor.
Ahmet Aysu Ceyhan şehrinin deprem bölgesinde olması ve 1998 yılında büyük bir deprem geçirmiş şehir olarak çok büyük sıkıntılar atlatmıştır.Bu nedenlerden dolayı yapılaşmanın kat yüksekliğinden çok temelinde zemin etütleriniz uzman zemin denetim ve raporları ile kontrol altına alınması gerekmektedir.Özellikle Yapı Denetim Firmaları tarafından sağlıklı şekilde denetimlerinin yapılması kontrollerinin sağlanması nezninde deprem yönetmeliğine uygun binalar yapılıp Ceyhan insanımızın bir güven ile dairelerinde ikamet etmesini sağlayacaktır.
Flashhaber -Ceyhan’da Trafiğin Rahatlaması açısından neler yapılması gerekmektedir.
Ahmet Aysu Gün geçtikçe Ceyhan nüfusunun artmasından dolayı yollar yetersiz kalmaya başladı.Özellikle Ceyhan şehrini nerdeyse ikiye ayıran konumda bulunan demir yollunun buradan geçmesi sabah işe başlama ve akşam özellikle iş çıkışının tren geçiş saatlerine denk gelmesinden dolayı trafik büyük ölçüde aksamaktadır.Ceyhan’ın yıllardır sıkıntısını çektiği bu duruma bir an önce çözüm bulunması ve özellikle Çamlıyol olarak bilinen İnönü caddesi trafiğin yoğunlaştığında alternatif yollar bulvarlar açılması trafiği daha çok rahatlatacaktır.
Flashhaber Ceyhan’da Müteahhit ve Emlakçılar en çok hangi sorunla karşılaşmaktadır.
Ahmet Aysu Son bir yıldır yapılan imar ile ilgili çalışmalardan dolayı verimli bir şekilde inşaat yapılamamış ve Ceyhan şehri inşaat sektöründen oluşan piyasa hareketliliğinden faydalanamamıştır.
Askı sürecinden yeni inen 1/1000 lik de uyum süreci ,uygulama aşamasında ki sıkıntılar ve ayrıca bir çok bölgenin 18 kadastro uygulama alanına girmesinden dolayı daha tam anlamıyla sıkıntılar giderilmemiş bu alanda halen çalışmalar devam etmektedir.
Flashhaber -Ceyhanın konumunu ve durumunu kısaca tanımlar mısınız
Ceyhan konum itibariyle o kadar güzel bir yere sahip ki hiçbir projeye gerek kalmadan ufak dokunuşlar ile kendini aşacak , çoğu il statüsünde ki şehri geçecek bir vizyona sahiptir.
Ceyhan nehrinin içinden geçtiği şehirler arası beğlantı kara ve demir yolarının yakınında bulunduğu Denize ve Limanlara yakılığı ile ılıman iklim ve elverişli tarım alanları ile büyük işletmeleri ile Türkiye ve Dünya gündeminde olan bir şehir konumundadır.
Flashhaber Ceyhan’da Büyük işletmelere ve Organize sanayi bölgelerine yakın konumda bir şehir bu işletmelerden faydalanabildiğini düşünüyor musunuz.
Ceyhan Botaş ,İsken,Tekfen,Toros Gübre gibi başlıca büyük işletmelere yakın konumda artı Yumurtalık Serbest Bölge ev sanayi alanlarına yakın konumda olmasına karşın tam anlamıyla bu işletmelerden faydalanamıyor.Bu işletmelerde istihdam olarak işbaşı yapan Ceyhan insanı genelde yardımcı eleman statüsünde görev almaktadır.Bu da gösteriyor ki Ceyhan da yetişmiş kalifiye dediğimiz personellerin az olduğunu , var olan personelinde yurt dışına çalışmaya gittikleri görülmektedir.Bu kadar büyük işletme varken Ceyhan Üniversitesinde gerekli istihdamı sağlayacak bölümlerin biran önce açılması Ceyhanda çalışan istihdam gücünü arttıracaktır.
Ayrıca Ceyhanda Sosyal yaşam alanlarının yok denecek kadar az olması bu işletmelerde çalışan personellerin Ceyhan yerine Adana’da yada Osmaniye de ikamet etmelerine neden olmaktadır.Bu işletmelerde çalışan bun ca personelli Ceyhan’da ikamet ettirecek sosyal alanları çoğalmalı yaşanabilir şehre kavuşturmalıyız.Böylece Ceyhan esnafınada faydası olacaktır.
Flashhaber Peki Ceyhanda gördüğünüz başlıca sorunlar nelerdir.
Ahmet Aysu Bu kadar güzel konumda olan Ceyhan’ın bir değil bir çok sorunu mevcuttur.Çözüm için ise Ceyhanlı her bir bireye sorumluluk düşmektedir.
Sorun ve Öneri Ceyhan’da Sosyal yaşam alanları hiç yok denecek kadar az durumda
Ceyhan’da yine belirttiğim gibi Nehir kenarında uzun zamandır planlanan kentsel dönüşümün olması sosyal yaşam alanlarını arttıracak Ailelerin gezmesi eğlenmesi ve güzel zaman geçirmesi için güzel ortamlar oluşacaktır.Bu alanların bolca olması Ceyhan ekonomisine de katkı sağlayacaktır.Genel görüştür akşam 6 dan sonra Ceyhan’da hayat bitiyor cümlesi Ceyhan halkının genelinde ki söylemdir.Ya da Ceyhan Esnafı erkenden dükkanları kapatıyor diye de söylenir.Bunun nedenleri araştırmalı Ceyhan çarşısına akşamlarıda Ailece girilebilmeli gezile bilmeli o bölgelerde sosyal zaman geçirecek alanlar oluşturulmalıdır.Çamlıyol dediğimiz İnönü caddesi gibi o caddelerde aktif gezilebilmelidir. -Ceyhanda atıl durumda bulunan yapıların yıkım raporlarının çıkarılması
Ceyhan’a yukarıdan baktığımızda bir çok bölgede atıl durumda bulunan yıkılmaz üzere olan binalar bulunmaktır.Bu alanların bir an önce yıkılması ve temizlenmesi yeni yapıların oluşmasını sağlayacaktır. Ayrıca atıl durumda binalar yıkılma tehlikesi ile halkımıza karşı tehlike yaratmaktadır.Yeni imar planında park olarak belirlenen alanlar ile ilgili sıkıntılar giderilip kurumca bir an önce park alanlarının yapılması o bölgenin gelişmesini de sağlayacaktır.-Ceyhanda Temeli atılıp bitirelemeyen projelerin bitirilmesi
Ceyhan’da özellikle 2011 de projesine başlanılan Devlet hastanesi halen bitirilememiştir.Var olan devlet hastanesi artık kapasiteyi kaldıramamaktadır.Bir çok işlem için adanaya hastalar gönderilmektedir.Bu sıkıntıların giderilmesi için 2011 de temeli atılan devlet hasatanesinin bitirilmesi gerekmektedir.
Yine aynı konumda Eski adliyenin arkasında yer alan Huzur evi projeside 1 kat çıkılmıl o şekilde çürümeye bırakılmıştır.Ceyhan merkezinde bu projenin de bir an önce bitirilmesi gerekmektedir.
Hal ve Sanayi Karayolu üzerine taşınması projeside aynı keza alanları n temelleri atılmış olup aynı şekilde bırakılmıştır.bu projeninde bir an önce bitirilmesi yol üstünden geçen araçların Ceyhan içine girmeden araçla iligili sıkıntıları gidermesini sağlayacak ve Ceyhanın ekonomisine fayda sağlayacaktır.Ayrıca Şehir içi trafiğe de etkisi olacaktır.
Ceyhan sanayi bölgesi ve birkaç bölgeye otoban gişelerine girmeden ulaşım noktalarının bağlantı yolarının yapılması
Ceyhanın otoban yolu girişi tek bir noktadan ve ücretli olarak yapılmaktdır.Bu da Ceyhan girişini daha cazip olması için Ceyhan birkaç bölgede gişelere girmeden giriş bağlantı yolarının yapılması özellikle Ceyhan Sanayi bölgesi diye anılan Özmaya ve Tekstil fabrikalarının olduğu bölgede bağlantı otoban yolu girişinin olması hem tırlar kamyonlar ve tankerler için şehir içi tarfiğine girmeden bu alanlara ulaşmasını sağlayacaktır.
Ahmet Aysu beye vermiş olduğu önemli bilgilerden dolayı Gazetemiz adına teşekkür ederiz